Tijgernoten hebben verschillende kenmerken die ze effectief maken als aas voor het vissen op karper. Ze zijn ook niet het hele jaar door inzetbaar. Zet tijgernoten op de juiste manier in en je zal je voordeel eruit halen. Alle effecten welke de tijgernoot zo speciaal maken beschrijven wij hieronder.

tiger

Natuurlijke attractie: Tijgernoten hebben van nature een aantrekkelijke geur en smaak voor karpers. Deze natuurlijke aantrekkingskracht kan leiden tot meer interesse van de karpers. Weet dat er ook heel wat bomen langs wateren staan waar nootachtige vruchten in het water vallen. Karpers op zulke wateren merken tijgernoten sneller aan als veilig en vertrouwd voedsel. 

hookbait

Duurzaamheid: Tijgernoten zijn relatief stevig en blijven lang op de haak zitten. Dit maakt ze duurzaam en bestand tegen aanvallen van kleinere vissen, waardoor ze effectiever zijn bij het lokken van grotere karpers. Je hebt ook tijgernoot hookbaits. Deze zijn nog wat steviger en hebben vaak flavours wat hun nog interessanter maakt als hookbait.

tijger

Voedingswaarde: Tijgernoten hebben een goede voedingswaarde en bevatten essentiële voedingsstoffen die aantrekkelijk zijn voor karpers. Ze bieden een gebalanceerde voedselbron die karpers aanspreekt. Tijgernoten zijn wel zwaar qua voedingswaarden. Ze werken dus het best op momenten dat de karpers volop aan het azen zijn.

Zichtbaarheid: De kleur en grootte van tijgernoten maken ze goed zichtbaar in het water. Dit kan helpen om de aandacht van karpers te trekken en hun nieuwsgierigheid te wekken. Je hebt veel vormen en groottes in tijgernoten. Dit bied weer het voordeel dat het zeer natuurlijk lijkt en veiliger overkomt voor de karper.

Veelzijdigheid: Tijgernoten kunnen op verschillende manieren ingezet worden. Je kan ze puur inzetten, mixen met ander haakaas ( boilie, mais, popup ) maar je kan deze ook fijn mixen en gebruiken om een grote voerstek aan te maken waar de karper lang blijft azen.

tigernut price

Prijs kwaliteit: Tijgernoten zijn veel goedkoper per kilogram dan boilies. Vele verklaren dan boilies beter vangen dan tijgernoten, maar dit kan moeilijk beweerd worden. Op elk water gelden andere regels qua visserij evenals aaskeuze. Dit wil zeggen dat er inderdaad wateren zullen zijn waar boilies beter werken dan tijgernoten, maar er zijn ook heel wat wateren waar tijgernoten beter vangen dan boilies. Alles hangt af van het water en het natuurlijk voedsel dan aanwezig is.

big

Weerstand tegen witvis: Tijgernoten zijn minder aantrekkelijk voor witvis in vergelijking met sommige andere aassoorten. Dit betekent dat karpers vaak ongestoord van het aas kunnen eten zonder dat het snel wordt weggekaapt door andere vissen. Ook worden er heel wat minder meervallen gevangen op tijgernoten. Meervallen verkiezen vooral dierlijke producten en visboilies.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van tijgernoten kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het visseizoen, het viswater en de specifieke voorkeuren van de karperpopulatie. Experimenteer daarom met verschillende benaderingen om te ontdekken wat het beste werkt in jouw situatie. Niet alle karpers eten tijgernoten evenals niet alle karpers eten boilies. Een mix van beide is zeker een aanrader en komt goedkoper uit dan puur vissen met boilies.

De voedingswaarde van tijgernoten.

  • koolhydraten 11 – 18 %
  • Veten 21 – 31 %
  • Eiwitten 7 – 12 %
  • Energetische waarde 400 Kcal/100gr

Zoals je kan zien aan bovenstaand overzicht hebben tijgernoten een hoog percentage vetten en eiwitten. Iets waar karpers zeker naar opzoek zijn. Dit kan ook in je nadeel spelen. Heeft een water heel wat natuurlijk voedsel, dan is een overvloed aan tijgernoten zwaar overbodig. Evenals tijdens de wintermaanden zullen karpers tijgernoten sneller laten liggen. Dit omdat ze dan niet azen en tijgernoten te zwaar vallen.